BUSINESS DESIGN

Business design

Kombinujte razvojne alate analitičara i stratega sa metodama inovatora i stvaralaca.


Sve velike ideje nastale su iz velike želje da se reši određeni problem. Na tom putu potrebno je imati veliku istrajnost, motivaciju i ozbiljan pristup radu. Upravo je na takav način, nakon upornog istraživanja, nastala Lego® Seriuos Play® metodologija.

BIZNIS DIZAJN je veština konstantnog inoviranja, prilagođavanja i kreiranja održivog poslovnog modela firme.

Kao deo kreativne industrije, biznis dizajn predstavlja poseban izazov za kompanije u današnjem okruženju, zbog stalnih promena na tržištu i sve složenijih zahteva potrošača.

LEGO SERIOUS PLAY radionice zato veliku pažnju posvećuju podsticanju i razvijanju kreativnosti u timovima, kako bi dovele do poboljšanja onih segmenate vašeg poslovanja koji izrazito zahtevaju kreativnost. Biznis dizajn je upravo jedan od njih.

Biznis model jedne firme prikazuje na koji način je izvodljivo povezivanje njenih procesa i resursa, sa ciljem kreiranja nove vrednosti za potrošače ili korisnike. Ako uvek imate dobar poslovni model onda ste sasvim sigurno na putu ostvarenja svoje misije i zacrtanog poslovnog uspeha.

Međutim, imati uvek dobar poslovni model nije baš tako jednostavno, jer imati dobru ideju ne znači automatski i imati dobar biznis plan.

Vreme tradicionalnih biznis modela koji su se mogli primenjivati godinama je prošlo. Mnogi menadžeri i preduzetnici zato danas imaju poteškoće, jer su suočeni sa potrebom dizajniranja novih biznis modela, kako bi održali korak sa trendovima i konkurencijom.

Sposobnost adaptacije je uvek bila ključna za opstanak. Tako je i u biznisu. To je doprinelo da razvoj i primena biznis dizajna postane glavni fokus onih organizacija koje pred novim izazovima ne posustaju, već još ambicioznije koračaju napred.

Biznis dizajn uključuje istraživanje i razumevanje potreba tržišta, analizu najboljih praksi u okruženju, formiranje adekvatnih pretpostavki, kreiranje prototipa poslovnog modela, njegovo testiranje i podešavanje. Cilj je i da se ceo proces izvede uz minimalno ulaganje, počev od nove ideje do njenog tesiranja da li je izvodljiva i profitabilna u praksi.

Biznis dizajn dakle, zahteva konstantno istraživanje, učenje, prilagođavanje, inoviranje, otvaranje za nove ideje,  kreiranje novih vrednosti, i to na jedan sistematski način.

Transformacija kroz koju vaš biznis prolazi zahteva i brzu transformaciju vaših zaposlenih.

Za timove koji se bave biznis dizajnom, to znači da moraju biti uvek spremni da adekvatno odgovore na nastale promene.

Pošto se kroz formalno obrazovanje uglavnom ne uči i ne trenira kako se na najbolji način nositi sa realnim izazovima u praksi, potrebno je da konstantno i kontinuirano ulažete u svoje ljude. Bez dodatnog usavršavanja i treninga kroz koje zaposleni razvijaju nove veštine i bude svoje potencijale, skoro je nemoguće na duže staze imati uspešan i održiv biznis.

Tim koji je razvio odličnu međusobnu saradnju i zna kako da analitički i kreativni način razmišljanja stavi u službu biznisa,  u moru promena uspeće da održava kurs organizacije uvek na dobrom pravcu.

Kreativan i efikasan tim se stvara. To najčešće nije skup pojedinaca koji su svojim individulanim kvalitetom sami po sebi doveli tim do idealne kolaboracije. Jedan od načina izgradnje i razvoja tima je i primena efikasnih i proverenih metoda tim bildinga. Unapređenje performansi tima ubrazava i unapređuje celo vaše poslovanje.

U biznis dizajnu, praksa je pokazala da je kreativni aspekt tima u najvećem broju slučajeva njegova najslabija karika.

Delom je razlog i to što se ranije pridavao mnogo veći značaj analitičkom mišljenju nego kreativnom.

Lego serious play radionice kao savremen i inovativni tim bilding program prepoznaje ovaj problem i nudi  rešenje.

Program koji se osmišljava za timove i sam rad sa Lego kockama, pravljenje 3D modela, usmeren je na aktiviranje uspavanih potencijala učesnika. Za rešavanja zadataka neophodno je da učesnik upotrebi maštu i kreativnost. Početni napor vrlo brzo prerasta u eksploziju ideja jer je ceo ambijent LSP radionice opušten i zabavan.

Glavna blokada za ispoljavanje kreativnosti je stres, tako da je atmosfera »ozbiljne igre« pravo mesto za otključavanje novih ideja.

Ako ste prepoznali koliko je važan biznis dizajn u modernom svetu poslovanja, pravo je vreme da nas kontaktirate da vam pomognemo da unapredite svoj biznis.

Važno je da znate da se biznis dizajn ne bavi isključivo kreiranjem nečeg potpuno novog, u smislu novog proizvoda ili usluge. Biznis dizajn podrazumeva i prilagođavanje vašeg starog poslovnog modela, kroz recimo inoviranje određenog njegovog segmenta, koji će rezultirati unapređenjem celokupnog poslovanja. To može biti uvođenje novog načina komunikacije sa klijentima, kreiranje brenda u nekom drugačijem svetlu, promena ambalaže, pružanje dodatnih usluga koje potrošačima nude veći komfor i slično.

Stalne promene na tržištu su tu ali posebno treba biti obazriv na brzinu kojom se te promene dešavaju. Prave ideje bez pravovremene realizacije ne vrede ništa. Zato je u biznisu najbolje vreme SADA.

Pozovite nas da zajedno dizajniramo vaš novi poslovni uspeh. Vidimo se na radionici.