OTVORENE INOVACIJE

LEGO® SERIOUS PLAY®

Daleko od običnog poigravanja Lego kockama


LEGO SERIOUS PLAY kroz svoj inovativni tim bilding program promoviše i koncept poslovanja  – OTVORENE INOVACIJE.

Otvorene inovacije su savremeno strateško sredstvo i deo modernog načina poslovanja.

Kako je došlo do kreiranja ovog koncepta i šta on predstavlja?

Uspešne kompanije znaju, da su inovacije i konstantno unapređenje poslovanja, neophodni za opstanak i napredak u biznisu. Posebno danas, kada vlada ogromna i nemilosrdna konkurencija na skoro svim poljima.

Međutim, put od istraživanja i razvoja neke nove ideje do njene komercijalne ili praktične upotrebe,  zna da bude veoma skup i dugotrajan. Takođe, velika ulaganja ne znače da će ideja koja se razvija na kraju sigurno i zaživeti. Neuspeli pokušaji unapređenja poslovanja su nažalost sastavni deo inovacionog procesa.

Ovo iz iskustva najbolje znaju kompanije, koje uz tradicionalno poslovanje, slede i poslovni model zatvorenih inovacija. Zatvorene inovacije podrazumevaju, da se kompanija bavi inoviranjem potpuno samostalno. Takav način poslovanja privlači kompanije koje žele da imaju potpunu kontrolu nad procesom inoviranja. Istovremeno, kompanija time ostvaruje i prednost nad konkurencijom kroz zaštitu intelektualne svojine.

Dakle, kod zatvorenih inovacija unapređenje poslovanja zahteva, da kompanija raspolaže svim neophodnim resursima, stručnim kadrom i sredstvima kako bi se ceo proces inoviranja sproveo u okviru granica same organizacije.

Stalna težnja za što efikasnijim i ekonomičnijim načinom rada dovela je vremenom i do unapređenja samog procesa i načina inoviranja. Tako se razvio savremeniji i uspešniji koncept – OTVORENE INOVACIJE.

Otvorene inovacije znači, da organizacija koristi eksterna znanja u svom procesu inoviranja.

Zahvaljujući korišćenju tuđih ideja, proizvoda, usluga ili novih tehnologija, organizacija može da unapredi svoje poslovanje na brži, lakši i jevtiniji način.

Kome Otvorene inovacije najviše koriste ?

Sa razvojem modela Otvorene inovacije, prošlo je vreme kada su vodeća mesta u trci za osvajanje tržišta uglavnom zauzimali veliki igrači, monopolisti.

Otvorene inovacije danas omogućavaju svim organizacijama da postanu konkurentne i ostvare prednost na tržištu. Nedostatak sopstvih resursa, velikih investicija, prostora ili stručnjaka, više nisu dovoljan razlog, niti opravdanje, za slabo poslovanje ili loše pozicioniranje na tržištu.

Sposobnost saradnje, povezivanja i korišćenja spoljnih ideja je moćno oružje današnjih uspešnih organizacija.

Ovakav otvoren model poslovanja podržan je i činjenicom da je znanje odavno postalo veoma rasprostranjeno i vrlo dostupno svima. Kupovina i prodaja intelektualne svojine su sada deo uobičajene trgovine.

Trend otvorenosti ka spoljnem svetu, razmeni znanja i ideja uvek donosi isplativost. Zato je poželjno, možda i neophodno, da u tom pravcu orijentišete i svoj način poslovanja. Najjednostavnije rečeno u tome leži budućnost svih organizacija.

Primetićete da spoljašnji saradnici ili partneri danas više nego ikada, zauzimaju veoma važno mesto u poslovanju uspešnih firmi svih profila i veličina.

Ono što je zanimljivo, a to je da su Otvorene inovacije na neki način donele i jedan novi mindset u poslovnom svetu, podstičući atmosferu jednog uzajamnog poverenja, podrške i spremnosti na međusobnu saradnju.

Postoje 3 tipa otvorenih inovacija:

  1. Otvorene inovacije ka unutra, gde organizacija koristi spoljno znanje (proverene recepte) za unapređenje sopstven poslovanja;

 

  1. Otvorene inovacije ka spolja, gde organizacija nudi svoje znanje drugima;

 

  1. Upareno inoviranje, gde dve ili više organizacija kroz strateško partnerstvo ostvaruju bolje poslovanje, zahvaljujući inovacijama koje ni jedan učesnik u partnerstvu ne bi mogao samostalno da ostvari.

 

Na koji način je  LEGO SERIOUS PLAY postao  deo inovativne zajednice?

Otvaranjem vrata ka svetu, LEGO grupa je svoj inovativni tim bilding program učinila dostupnim svima.

Istraživački tim LEGO grupe uložio je svoje vreme, novac, znanje i iskustvo kako bi stvorio zaista jedan efikasan tim bilding program koji može pomoći i vama. Unapređenje performansi timova je polazna osnova za unapređenje bilo kakvog poslovanja uopšte.

To je upravo i inspirisalo LEGO grupu, da se upusti u ovo istraživanje i razvije potpuno nov tim bilding program, daleko efikasniji od svih dotadašnjih programa.

Ovaj tim bilding program vam je dostupan kroz LEGO SERIOUS PLAY radionice koje osmišljavaju i vode LEGO sertifikovani fasilitatori.

Probajte da zamislite u sopstvenoj režiji istraživački poduhvat koji je sproveo LEGO i biće vam jasno zašto je upotreba tuđih inovacija brži, lakši i jevtiniji način za unapređenje vašeg poslovanja.

LEGO SERIOUS PLAY radionice su zaživele u praksi i osvojile skoro čitav svet samo iz razloga jer su pokazale odlične rezultate i omogućile unapređenje poslovanja velikom broju organizacija.

 

Postoji samo jedan način da iskusite, proverite i uverite se kako »ozbiljna igra« dodaje vrednost vašem timu i poboljšava vaše poslovanju.  Vidimo se na radionici!

KONTAKT
Pozovite Lego®Serious
Play® Sertifikovane fasilitatore

Ukoliko imate pitanja u vezi ove inovativne metodologije, želite da primenite naš program za Vaš budući tematski kompanijski događaj budite slobodni da nas kontaktirate.